Hos Norlys blev det lettere at få ressourcer til innovation
Hos Blue Trampoline hjalp vi innovationsafdelingen i Norlys med at flytte fokus fra prisen på de gode ideer til værdien af dem.
Ved hjælp af en moderne business case simulator kan Norlys nu gradvist opbygge stærkere og mere troværdige business cases for de bedste innovationsmuligheder.
Udfordring
Norlys er med 1,5 mio. kundeforhold og 2.500 medarbejder Danmarks største energi- og telekoncern. Norlys ejer Softa, Boxer, Eniig Fiber og N1 og kæmper hver dag for den grønne omstilling og et mere digitalt Danmark.
At være frontløber inden for den grønne omstilling og udbredelsen af et mere digitalt Danmark, stiller store krav til innovationskraften. Derfor investerer Norlys også hvert år i netop innovation, som er et vigtigt strategisk indsatsområde.
At lave business cases for innovation er markant anderledes end for andre typer projekter. Usikkerhederne er i starten ofte større og forudsigeligheden er mindre. Det gør innovation vanskelig at værdisætte og risikovurdere.
Løsning
Traditionelle business case modeller er ikke gode til at håndtere investeringer i innovationsprojekter, da de ikke tager godt nok højde for de usikkerheder og den uforudsigelighed, som kendetegner netop den type af projekter.
Den erkendelse førte til et komplet re-design af den måde, hvorpå Norlys arbejder med business cases for innovation. Frem for ikke at kunne håndtere usikkerheder og uforudsigelighed, har Norlys nu en mere dynamisk og transparent, som bringer risiko og uforudsigeligheden frem i lyset fra dag ét.
Den nye tilgang til udarbejdelse af business cases for innovation er designet på @Risk software fra Palisade, som kan håndtere tusindvis af scenarierer baseret på både tekniske såvel som kommercielle usikkerheder.
Typisk starter en business case med et stort økonimisk udfaldsrum, men ved hjælp af visuelle tornadodiagrammer kan Norlys hurtigt få et overblik over de væsentligste hypoteser og den økonimiske betydning, de har for det pågældende innovationsprojekt.
Det giver et hurtigt, retvisende og frem for alt transparent beslutningsgrundlag, hvor man én iteration ad gangen kan reducere de mest kritiske usikkerheder og samtidig se, hvad de har af betydning for værdien af det konkrete innovationsprojekt.
På den måder øger Norlys løbende værdien af de mest lovende innovationsprojekter. De mindre gode får man til gengæld hurtigt slået ned, inden der investeres mange penge i dem.
Effekt
Den nye og mere dynamiske tilgang til deisgn af business cases for innovation har haft tre store fordele.
For det første er man i den strategiske innovationsafdelingen blevet bedre til at værdisætte innovationsprojekterne, da de nu bygger på mere troværdige og transparente business cases. Det har gjort det lettere at tiltrække penge til innovation.
Dernæst er samarbejdet med kerneforretningen blevet styrket, da de forskellige interessenter, som er involveret i innovationsprojekterne, er blevet mere trygge. Det skyldes, at der udover øget transparens, også er kommet en systamtisk tilgang til at reducere risikoen ved at investere i innovation.
En tredje fordel er fokus. Ved hurtigt at få de kritiske hypoteser og usikkerheder frem i lyset, kan Norlys straks igangsætte eksperimenter, som kan teste og validere dem. Ofte sker det med ganske små investeringer, som samtidig har stor og hurtig effekt. Det giver fremdrift og værdiskabelse fra dag ét, som kan måles og kommunikeres.
Se hvordan I kan sætte værdi på jeres innovationsindsats.
Ønsker I dokumentere værdien af jeres innovation?