De syv supervåben kan også bruges af etablerede virksomheder, som ønsker at styrke deres markedsposition og slippe fri af konkurrencen på det røde ocean.

Mandag den 21. september var der i Dagbladet Børsen en spændende artikel om den danske banksektor. Artiklen fremhævede Ringkjøbing Landbobank, som med sine blot 640 ansatte har skabt en højere børsværdi end en anden, langt større jysk bank, som beskæftiger 3.400 medarbejdere.
Jeg har ikke indsigt nok i sektoren til at vurdere, hvorvidt den ene eller anden banks aktiekurs er overvurderet eller undervurderet. Men jeg kan fra artiklen konstatere, at Ringkjøbing Landbobank har en børsværdi per medarbejder på 22 mio. kr., mens den konkurrerende banks blot er 4 mio. kr.
Jeg satte mig for at undersøge der samme tal for de øvrige store banker i Danmark, og det svinger fra 2 til 12 mio. kr. Ringkjøbing Landbobank ser således ud til at gøre det rigtig godt sammenlignet med den øvrige, etablerede banksektor.
Men er det overhovedet fra den etablerede sektor, at truslen mod de store banker er størst? Hvad med truslen fra Fintech startups, som er i fuld gang med at udrulle og skalere nye, digitale forretningsmodeller?
Hvordan ser det ud for fx Chime, som er en af de mest lovende startup-banker? Banken blev grundlagt i 2013, og det tog blot fire år at nå 1 mio. kunder. Fra 2017 og frem til i dag er kundebasen vokset fra 1 til 8 mio. Hos Chime er børsværdien per medarbejder hele 91 mio. kr, hvilket er mere end fire gange højere end Ringkjøbing Landbobank og knapt 16 gange mere end den gennemsnitlige børsværdi for Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord.
Tendensen en den samme i flere brancher
Chime og andre startup-banker som N26 og Revolut er born digital, og deres forretningsmodel er designet derefter. Det betyder fx, at de kan servicere langt flere kunder per medarbejder end en traditionel bank. Ofte tyve gange flere kunder.
Men er det kun banker, der udfordres af startups med nye og mere innovative og digitale forretningsmodeller, eller er tendensen den samme i andre brancher?
Med samme nøgletal som Dagbladet Børsen har jeg kigget fem forskellige brancher efter i sømmene. Konkret har jeg sammenlignet en traditionel markedsleders børsværdi per medarbejder med en digital startup, som lige nu forsøger at disrupte den gamle forretningsmodel.
Tallene taler deres tydelige sprog, hvilket er illustreret i figuren nedenfor. Den gennemsnitlige børsværdi per medarbejder er 17,4 gange større for virksomheden med den nye forretningsmodel i forhold til de gamle, etablerede spillere på markedet.
Børsværdi per medarbejder i mio. kr.

Ser man i et generelt perspektiv, hvordan techvirksomhederne i NASDAQ indekset generelt har udviklet sig i 2020 sammenlignet med det mere traditionelle S&P500 indeks, vil man opdage, at techaktierne er steget omkring fem gange mere end de traditionelle virksomheders.
De digitale forretningsmodeller har syv supervåben
Virksomheder med stærke, digitale forretningsmodeller benytter sig af syv forskellige supervåben, når de forsøger at disrupte en branches etablerede spillere. De er beskrevet herunder.
SWITCHING COST. Gode digitale forretningsmodeller sørger for, at det er besværligt for kunderne at skifte til en anden løsning. Et godt eksempel er CRM systemet Hubspot, hvor man betaler et relativt lille månedlig beløb for at bruge deres løsning. I takt med at systemet fyldes med kundedata og indsigter, vil besværet med at skifte til et andet system stige.
LØBENDE INDTJENING. Gode digitale forretningsmodeller sikrer en løbende indtjening på deres kunderelationer. Hvor Blockbusters forretningsmodel var transaktionsbaseret, benytter Netflix sig af en abonnementsbaseret forretningsmodel, hvor brugeren betaler 99 kr. om måneden. Kun 9% opsiger deres abonnement, hvilket er stærkt medvirkende til, at deres omsætning vækster med 25% om året.
INDTÆGTER FØR UDGIFTER. Dette supervåben var helt afgørende for, at Dell i sin tid kunne vækste så eksplosivt. Ved at designe en forretningsmodel, hvor computeren først blev produceret, når kunden havde bestilt og betalt, opbyggede Dell en betydelig arbejdskapital, som de kunne investere i at skalere forretningsmodellen.
OMKOSTNINGSSTRUKTUREN. En traditionel bank servicerer omkring 250 kunder per medarbejder. Startup-banker som Chime og Revolut kan nøjes med én medarbejder per 5.000 kunder. Derudover sparer de store omkostninger til filialer, som i stedet kan investere i vækst, moderne teknologi og brugervenlige løsninger. I en branche, der er stadig presset på rentemarginalen, er det en vigtig konkurrencefordel.
VÆRDISKABELSEN. På platforme som Twitter, eBay og Airbnb skabes størstedelen af den oplevede værdi af brugerne, og det sker typisk uden væsentlige omkostninger for virksomheden. Det er svært for fx Hilton, som har enorme udgifter til lønninger og hotelejendomme, at konkurrere med. Uanset om der er gæster eller ej.
SKALERINGEN. Fælles for de fleste digitale forretningsmodeller er, at de kan skaleres, uden at deres omkostninger følger med op i samme fart. Det har ført til en eksplosiv vækst i Zooms markedsværdi, som i år er steget med 660% til astronomiske 950 mia. kr. En stor del af forklaringen skyldes naturligvis coronakrisen, som var vanskelig for at forudsige. Men forretningsmodellen var klar og i den grad skalerbar.
ROBUSTHEDEN. Det syvende supervåben er robustheden, som handler om at gøre det svært for andre at kopiere forretningsmodellen. Googles søgemaskine, hvis forretningsmodel er baseret på annonceindtægter, er et godt eksempel. 92% af alle søgninger på internettet sker på Google, hvilket gør det svært for andre søgemaskiner at flytte annoncebudgetter over på deres platform.
De stærkeste forretningsmodeller bringer flere end et supervåben i spil, men sjældent dem alle. Virksomheder fra den gamle økonomi kan også bruge dem til at styrke deres nuværende forretningsmodel eller skabe helt nye. Fx har vi set eksempler på industrivirksomheder, som ved at kombinere deres fysiske produkter med digitale services øger switching cost så meget, at de reelt opnår et stærkere markedsposition, højere vækst og en bedre indtjening.
Test hvor stærk jeres forretningsmodel er
Vi har udviklet en hurtig og gratis test med syv spørgsmål, som kan hjælpe til at diagnosticere jeres nuværende forretningsmodel. Download testen, og find ud af hvor stærk jeres nuværende forretningsmodel er.