Vi har identificeret fire effektive hacks fra de mest innovative virksomheder, som andre med fordel kan implementere. Brug dem til at innovere hurtigere, billigere og med større effekt.


2020 udfordrede mange virksomheders innovationsparathed. Til trods for at hele 67% af alle virksomheder vurderede, at innovation i løbet af 2020 var blevet et endnu vigtigere tema end året før, så svarede tæt på otte ud af ti adspurgte i vores undersøgelse sidst på året, at det samtidig var blevet vanskeligere at skaffe ressourcer til innovation.
De fleste organisationer er ikke designet til innovation
Coronapandemien, og den usikkerhed den påførte mange private virksomheder og offentlige organisationer, var uden tvivl en medvirkende årsag til det paradoks, der opstod mellem det stigende strategiske behov for innovation og den organisatoriske parathed til at allokere ressourcer til det. Men det var ikke den væsentligste.
Den væsentligste barriere var, at de allerfleste organisationer i dag ikke er designet til at forny og forandre sig. De er primært designet til at bevare, beskytte og optimere det eksisterende. Og i takt med at verden ændrede sig så radikalt, som den gjorde i 2020, blev mange organisationers manglende innovationsparathed udfordret. Og i nogles tilfælde direkte udstillet.
Sammenfald mellem innovationsparathed og return-on-innovation
En analyse fra konsulentfirmaet McKinsey konkluderer, at kun 6% af alle CEOs er tilfredse med de resultater, deres virksomhed skaber gennem sine investeringer i innovation.
Holdes dette tal op mod Blue Trampolines egne data over virksomheders innovationsparathed, viser en gennemgang af knap 250 virksomheders data, at kun 7% ligger på niveau 4 eller derover på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er kendetegnet ved en lav organisatorisk innovationsparathed og 5 ved en høj.
Niveau 4, hvis generelle kendetegn er beskrevet i figuren nedenfor, bruges som referencepunkt for høj innovationsparathed, da det netop er der, at de organisatoriske rammer begynder at kunne understøtte en reel strategisk, systematisk og resultatskabende tilgang til innovation. Der kan således argumenteres for, at der er et sammenfald mellem virksomheders innovationsparathed og deres tilfreds med de resultater, der skabes gennem innovation.
Hele 55% af alle virksomhederne i vores data ligger på enten niveau 1 eller 2, mens 38% er på niveau 3. Men de fleste virksomheder kan styrke deres innovationsparathed med nogle få, enkelte hacks.
Styrk organisationens innovationsparathed med fire effektive hacks
Hos Blue Trampoline har vi hjulpet mange private virksomheder og offentlige organisationer med at styrke deres innovationsparathed, så de kan innovere hurtigere, billigere og med større effekt. Og er der én ting, vi har lært gennem årene, så er det, at det er de gode innovationsvaner, der skaber resultaterne. Ikke omvendt.
Vi har analyseret de 7% af virksomheder i vores database, som ligger på niveau 4 eller derover og kigget på, hvilket konkrete greb, de har gjort og hvordan det har hjulpet dem til at innovere hurtigere, billigere og med større effekt i 2020.
De fire greb er beskrevet herunder.
Fokusér på value at stake. En bank vi samarbejdede med i løbet af 2020, skabte et strategisk innovationstema målrettet generation Z. Det er den næste generation af kunder, og de traditionelle banker risikerer at tabe kampen om dem til nye, digitale startups med mere appellerende og omkostningseffektive forretningsmodeller. Banken havde ikke særlig godt kendskab til målgruppen og slet ikke en løsning klar, men det vil have en positiv effekt på et tocifret milliardbeløb for banken, såfremt man lykkes med at løse den udfordring, som det bliver at tiltrække, konvertere og fastholde den unge generation. Det er essensen i value at stake. Man fokuserer kreativiteten og innovationsressourcerne på de udfordringer og muligheder, som bidrager til at skabe en markant bedre fremtid for virksomheden. Det giver innovationen organisatorisk legitimitet og sikrer et højere personligt ejerskab fra den strategiske ledelse.
Foretag mange små investeringer frem for få store. Data fra den amerikanske venturebranche viser, at det kræver 250 investeringer at finde én superinvestering, som defineres ved at give pengene minimum 50 gange igen. Hele 60% giver et negativt afkast. Udfordringen er, at ingen på baggrund af en traditionel business case kan adskille de gode innovationsmuligheder fra de dårlige. På papiret ser de nemlig alle profitable ud. Virksomheder med høj innovationsparathed sikrer adskillelsen og fremdriften i de bedste ideer ved, at man investerer små beløb i mange ideer frem for store beløb i nogle få store. Investeringerne sker konkret i små, hurtige og billige eksperimenter, som kan teste og validere ideernes mest kritiske usikkerheder. På den måde øger man gradvist investeringerne, når eksperimenterne er succesfulde og stopper dem, når de ikke er. Flere og flere virksomheder med høj innovationsparathed i både den private og offentlige sektor har med succes allerede systematiseret denne tilgang til innovation gennem en venturebaserede innovationsmodel. Og med imponerende resultater.
Løs problemer frem for at lancere teknologi. At have en ny teknologi er ikke det samme som at have en attraktiv value proposition, og en attraktiv value proposition er ikke en garanti for at have en profitabel forretningsmodel. Virksomheder med høj innovationsparathed tager afsæt i kundernes, brugernes eller borgernes problemer, og forsøger at finde den simpleste og hurtigste måde at løse det på. Teknologi er naturligvis ofte en del af løsningen, men aldrig det primære. Et godt eksempel fra 2020 er en af vores globale tyske kunder, som er blandt verdens førende leverandører af procesudstyr til bryggerier verden over. På få uger hjalp vi dem med at definere, teste og validere målgruppens problem og den løsning og forretningsmodel, som kunne løse problemet på en profitabel måde. Teknologi blev først en del af ordforrådet, da den første simple version af et digitalt performance management system skulle udvikles. Til gengæld var de knivskarpe på problemet, løsningen og forretningsmodellen. Få måneder efter lanceringen af den første MVP (minimal viable product) kunne de bryggerier, der havde taget den første version i brug konstatere en gennemsnitlig produktivitetsfremgang på hele 5%. Det er resultatskabende innovation, når det er bedst.
Skab en virtuel organisering af innovationsindsatsten. Zoom, Miro, Mural og Slack er nogle af de digitale værktøjer, som virksomheder med høj innovationsparathed brugte til at skabe konkrete innovationsresultater i 2020. Hos Blue Trampoline tror vi på, at virtuelle samarbejdsformer er kommet for blive. Det skyldes ikke kun pandemien, men også at det i bund og grund bare giver god mening. Eksempelvis gennemførte under sidste års lock-down vi et virtuelt innovationsforløb for en global pharma-virksomhed, som konkret oplevede at den virtuelle organisering gav dem en tryg, fokuseret og om omkostningseffektiv måde at innovere på samtidig med, at de oplevede mindre spildtid til fx rejser. 90% af deltagerne tilkendegiver, at den virtuelle af innovationsforløbet i høj grad har hjulpet dem til at innovere hurtigere, bedre og med større effekt.
Deltag i vores webinar 26. januar
Torsdag den 26. januar kl. 10.00 afholder vi et live webinar, hvor du kan blive klogere på innovationsparatheden i danske virksomheder lige nu, og hvad I konkret kan gøre for at styrke den i 2021.
Her vil du bl.a. lære:
- Hvordan innovationsparatheden ser ud lige nu i danske virksomheder
- Hvor innovationsparat jeres virksomhed er i forhold til de bedste.
- Hvordan I implementere de fire hacks nævnt i artiklen og dermed innovere hurtigere, bedre og med større effekt i 2021.
- Hvordan I kan måle og kommunikere de resultater, I skaber gennem innovationen.
Du kan uden beregning tilmelde dig webinaret ved at udfylde formularen herunder.