Tre vigtige spørgsmål til virksomhedens strategi
Mange virksomheder og innovationsafdelinger er lige nu i gang med at kigge på deres strategi for de næste tre til fem år. For nogle vil strategien mere eller mindre være en forlængelse af den seneste strategiperiode, mens den i andre virksomheder mere vil udfordre tidligere måder at gribe tingene an på.
Om man står i den ene eller anden situation, afhænger blandt andet af branche, konkurrencesituationen og hvor i sin livscyklus, virksomheden befinder sig. Men det kommer nok i endnu højere grad an på mindsettet i det ledelsesteam, der skal lave virksomhedens strategi og skabe rammerne for, den bliver eksekveret.
Jeg kan fra min stol hos Blue Trampoline se, hvordan innovation er begyndt at fylde mere i virksomhedernes strategi. Men jeg kan også se, hvordan mange ledelsesteams stadig har svært ved at synkronisere strategi og innovation — og skabe en sund balance mellem nutid og fremtid.
Virksomhedernes konkurrencefordele er under pres
Kigger man på den dugfriske Global CEO Survey, som PWC i forbindelse med det økonomiske topmøde i Davos har offentliggjort, ser det desværre ud til, at rigtig mange virksomheders konkurrencefordele er ved at forsvinde.
Af de 4.410 CEO’s, som kommer fra 105 forskellige lande, svarer 40%, at de ikke tror, at deres virksomheds forretningsmodel vil være profitabel om ti år. I hvert fald ikke hvis de fortsætte ned at samme sti som hidtil.
Jeg har i figur 1 vist de faktorer, som de 4.410 CEO’s mener vil påvirke virksomhedernes indtjening de næste ti år.
Figur 1 — Faktorer der vil påvirke virksomhedens indtjening de næste 10 år
En vigtig pointe i PWC’s Global CEO Survey er, at faktorerne vist i figur 1 både kan have en positiv og negativ effekt på virksomhedernes fremtidige indtjening.
Du kan læse mere om PWC’s Global CEO Survey her
Undersøgelsen fra PWC viser en stigende erkendelse af risikoen for disruption, men den udfordrer endnu engang også de fleste virksomheders tilgang til strategi og innovation. Nemlig af størstedelen af fokus stadig er på de kortsigtede prioriteter.
Strategi handler om at vinde
Som jeg ser det, handler strategi først og fremmest om at vinde og skabe en eller flere konkurrencefordele, der kan gøre virksomheden mindre sårbar mod konkurrence og disruption. Det handler i mindre grad om at gøre ting bedre — men om at gøre ting anderledes.
For at lykkes godt med det kræver det, at man får skabt en sund balance mellem dagligdagens drift og den innovation, der skal udvikle fremtidens udgave af virksomheden. I dag er den balance i mange virksomheder skæv i favør af dagligdagens drift.
Så selv om truslen af disruption anerkendes, så reagerer de fleste virksomheder desværre for sent på den. Via linket herunder kan du læse mere om årsagerne til det.
Derfor reagerer virksomheder for sent på disruption
Når jeg taler med virksomheder om deres strategi, og hvordan den skal gøre dem klar til fremtiden, prøver jeg at fokusere på tre simple spørgsmål. De handler ikke om tal, markedsandele eller budgetter, men mere om fremtiden — og hvad den betyder for virksomheden.
Hvad vil ændre sig?
Det første af tre spørgsmål handler om fremtiden og om at at gøre sig tanker og skabe nogle scenarier for, hvordan den med en vis sandsynlighed kan se ud. Det er ganske vist umuligt at forudsige fremtiden, men man kan nu godt opstille nogle mere eller mindre realistiske scenarier for, hvordan den kan tænkes at se ud.
I figur 1 kan man se, at 52% af de flere end 4.000 CEO’s der er interviewet i forbindelse med PWC’s Global CEO Survey svarer, at de ser rekruttering som en afgørende faktor for at kunne fastholde en stærk fremtidig konkurrenceevne. Det er en fin erkendelse, som jeg tror, de har ret i. Men det er ikke en ny virkelighed. Det er derimod et vilkår, som har været kendt i mere end ti år, og som virksomheder har haft rigeligt med tid til at forholde sig proaktivt til.
Det samme kan siges om teknologisk disruption, den bæredygtige energiomstilling og de fleste andre af de syv faktorer fremhævet i figur 1.
Hvad betyder det?
Det næste spørgsmål, jeg anbefaler i en strategiproces, er en åben og ærlig drøftelse om, hvad disse mulige forandringer kommer til at betyde for virksomheden og dens fremtidige konkurrenceevne. Det er ikke altid en let øvelse, da den alt andet lige vil stille grundlæggende spørgsmål til virksomhedens nuværende strategi, forretningsmodel og måde at gribe tingene an på.
Man behøver ikke gå længere tilbage end til foråret 2020, hvor den globale coronapandemi brød ud for at se, hvor svært det kan være at stille spørgsmål til nuværende måder at gøre ting på. Trods det, at coronaen på et øjeblik ændrede måden vi levede, arbejdede og forbrugte på, var det forbavsende at se, hvor mange virksomheder der på få dage nåede frem til den konklusion, at deres value proposition og forretningsmodel var intakt.
For at gøre denne del af strategiprocessen lettere og mere frugtbar, kan ekstern facilitering anbefales.
Hvor skal der tænkes nyt?
Det sidste spørgsmål til virksomhedens strategi er, hvor der skal tænktes nyt? Det er også der, strategi og innovation har muligheden for at mødes, hvis I ellers har været godt rundt om de to første strategiske spørgsmål.
Spørgsmålet om hvor der skal tænkes nyt, behøver ikke at blive besvaret i form af en konkret handlingsplan. I stedet forslår jeg, at der defineres nogle strategiske mulighedsrum i form af innovationstemaer, der sætter en klar og fremtidsorienteret retning for, hvor der skal tænkes nyt.
Et godt innovationstema indeholder typisk overvejelser om følgende:
- Den fremtid virksomheden tror på
- Hvilke slags muligheder den derfor vil investere i
- Hvilke kriterier virksomheden vil allokere ressourcer efter
- Hvordan fremtiden ser ud, hvis den får succes med sit innovationstema
- Hvor mange ressourcer man er villig til at investere i det pågældende innovationstema
Derudover er det også en god idé, hvis der gives en stærkt og synligt organisatorisk ansvar for at realisere ambitionerne i de forskellige innovationstemaer.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Hos Blue Trampoline er det vores mission at hjælpe europæiske virksomheder til at at skabe bedre og mere målbare resultater gennem innovation. Følg med i vores arbejde ved at tilmelde dig vores gratis nyhedsbrev herunder.
Få en innovationsstrategi på mindre end én uge