Tre ting at lære fra Elon Musk om vilde problemer
Flere og flere virksomheder, hvad enten de er offentlige eller private, har øget deres fokus på de såkaldte vilde problemer. Det er problemer — eller muligheder — som er så store og komplekse i deres omfang, at det kræver radikale ideer at løse dem.
Det stiller enorme krav til virksomheders innovationsparathed at løse vilde problemer. Frem for at excellere i et miljø med høj sikkerhed og forudsigelighed, er det her afgørende også at kunne navigere effektivt i en verden, hvor der er flere spørgsmål end svar.
Investorer accepterer investeringer i vilde problemer
Det er ikke uden risiko for virksomheder at investere i vilde problemer. Men gøres det klogt og gradvist, kan man reducere sin risiko ganske betragteligt. Her kan en venturebaseret innovationsmodel, som der designet til netop at håndtere projekter med høj usikkerhed, i mange tilfælde hjælpe.
Læs mere om venturebaseret innovationmodel her
74% af alle CEO’s frygter i henhold til KPMG, at deres forretningsmodel vil blive disruptet. Det tal har man også bemærket på de finansielle markeder, hvorfor investorer verden over i stigende grad også accepterer, at virksomheder investerer i innovation og vilde problemer.
I henhold til en undersøgelse fra det globale analysefirma Gartner vil antallet af investorer der tillader, at de virksomheder, de ejer aktier i, investerer i vilde problemer blive fordoblet i løbet af 2023. Det er selvfølgelig med en forventning om, at disse investeringer også giver et afkast til virksomheden og dens aktionærer.
Hos Blue Trampoline mener vi, det er en spændende tendens og en der samtidig udfordrer den historiske holdning om, at aktionærer kun tænker kortsigtet og ikke interesserer sig for virksomhedens langsigtede udvikling og trivsel.
Elon Musk er dybt optaget af vilde problemer
Elon Musk er måske den CEO i verden, som er allermest optaget af vilde problemer. Ved at løse mange af el-bilens udfordringer, har han sammen med et hold af dygtige og engagerede ledere og medarbejdere gjort Tesla til verdens mest værdifulde og hurtigsvoksende bilmærke.
Udover Tesla har han også bygget Starlink, som er den teknologi der har hjulpet de ukrainske soldater til at kommunikere effektivt med hinanden i krigen mod Rusland. The Boring Company er ved at løse nogle af de store infrastrukturproblemer relateret til trafik, og Neuralink er måske kun seks måneder fra at få godkendt en implantérbar hjerne-computer, der kan øge livskvaliteten markant hos folk med hjerneskader.
Jeg synes, det er interessant at kigge på, hvad andre ledere og virksomheder kan lære af Elon Musk. Hvad gør han anderledes end de fleste andre ledere? Og er der noget af det, som kan overføres til til andre, der også er optaget af at løse vilde problemer?
I den forbindelse er der tre ting, som jeg kort vil gennemgå herunder og som måske kan inspirere andre.
Sæt ambitionen højt
Det lyder måske banalt, men det er afgørende at have store ambitioner, hvis man skal løse nogle af klodens vilde problemer. Og ambitionen må gerne være drevet af en mission eller et større formål end blot at tjene penge.
Et godt eksempel er Semi, som er Tesla’s svar på en eldrevet lastbil, som fuldt lastet kan køre op til 800 km på en enkelt batteriopladning. Det har taget Tesla fem år at udvikle Semi, og kritikerne har gennem stort set alle årene stået på sidelinjen og forklaret, hvorfor det ikke kunne lade sig gøre at nå en ambition større end 200 km på en opladning.
For få uger siden blev de første Semi lastbiler leveret til Pepsi ved et større event, som kan ses her, hvis du har tid og lyst.
Video fra Tesla Semi lanceringsevent
I videoen forklarer Elon Musk, at lastbiler står for kun 1% af trafikken på de amerikanske veje men også, at de står for 36% af den samlede forurening. Derfor var der brug for en eldrevet lastbil, som kan tilbagelægge store distancer uden for mange opladninger. Og det er det vilde problem, som Elon Musk og Tesla nu har udviklet en løsning på med lanceringen af Semi.
Investér egen tid i innovation
Schweiziske Strategyzer har flere gange udtalt, at en CEO skal bruge mindst 40% af sin egen personlige tid på virksomhedens innovationsdagsorden for at lykkes. Det er der i dag ikke mange der gør. I henhold til de seneste analyser, vi hos Blue Trampoline har lavet, så bruger otte ud af ti CEO’s mindre end 5% af egen tid på innovation.
Elon Musk er én af de CEO’s, der bruger mere end 40% af sin arbejdstid på innovation. Der er historier om, hvordan hans skrivebord fysisk er placeret der, hvor produkterne og produktionsprocesserne designes, og hvordan han I i perioder bogstaveligt talt er flyttet ind på fabrikken med sin sovepose og tandbørste.
Hos Twitter, som Elon Musk overtog 27. oktober i år, er det også blevet meget synligt, hvor meget Elon Musk investerer af sin egen tid på innovation. Første weekend efter overtagelsen af det sociale medie, blev der på Twitter delt billeder taget lørdag nat fra et af projektlokalerne. Lokalet var fuld af tomme pizzabakker, Red Bull dåser og engagerede softwareingeniører. Midt i lokalet sad en træt Elon Musk, som havde investeret sin egen personligt tid i et af virksomhedens projekter. Den lørdag aften så jeg ingen af billeder af andre CEO’s, der gjorde det samme.
Når jeg taler med innovationsledere, hører jeg rigtig tit om, hvor svært det er for en innovationsagenda at få taletid og vedvarende opmærksomhed hos virksomhedens CEO. Resultaterne bliver typisk derefter. Jeg har heldigvis også oplevet, hvor hurtigt energien og engagementet omkring innovation kan accelerere, hvis CEO og den øvrige topledelse allokerer mere af deres egen tid til virksomhedens innovationsmuligheder.
Små og motiverede teams tæt på problemet
I dag er det præcis en måned siden, Tesla lancerede deres selvkørende FSD software på det amerikanske marked. Begejstringen fra brugerne var naturligvis stor og de sociale medier flød over med videoer af Tesla ejere, som om morgenen blev kørt på arbejde af deres bil.
Et af kerneprincipperne i Elon Musk’s tilgang til innovation er at flytte små og motiverede teams helt tæt på problemet og give dem plads og lov til at arbejde som et startup. Og som nævnt i forrige afsnit, så deltager Elon Musk ofte selv personligt i disse teams.
Det interessante ved Tesla’s FSD software er, at det er resultatet af kun 150 medarbejderes indsats. Dem er det lykkes at gøre visionen om en selvkørende bil markant mere virkelig end nogen konkurrent har været i stand til. Det er til trods for, at flere af de europæiske bilproducenter har haft mellem ti og tyve gange flere medarbejdere allokeret til at løse opgaven.
I vores arbejde i Blue Trampline oplever vi også fordelene ved små og motiverede teams, når det kommer til innovation. Resultaterne kommer typisk hurtigere og med større effekt.
Principperne kan implementeres i alle virksomheder
De tre principper, som jeg kort har gennemgået i denne artikel, kan implementeres i alle virksomheder, hvad enten de er private eller offentlige.
Det er ikke svært at sætte ambitiøse mål. Men det er nødvendigt, da innovation drives af gabet mellem det, virksomheder kan i dag og det, de drømmer om at kunne i morgen. Det kan enten udløses af en brændende platform eller en brændende ambitions. Det sidste er klart at foretrække, hvis der skal skabes et vedvarende fokus og engagement om innovation.
Som topleder er det heller ikke svært at investere sin egen tid i innovation. Slet ikke hvis innovationen har en høj strategisk prioriteret i virksomheden. Virker 40% for meget, så start med noget, som er overkommeligt. I vores samarbejde med vores kunder har vi på nærmeste hold oplevet, hvor stor en forskel nogle få timer om måneden kan gøre.
Det sidste princip med små og motiverede teams tæt på problemet kan også implementeres af de fleste. Og er de to øvrige principper implementeret, kommer det tit af sig selv. En venturebaseret tilgang til innovation vil tilmed kunne hjælpe til at øge værdien af de gode innovationsmuligheder og reducere omkostningerne til de dårlige.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Hos Blue Trampoline er det vores mission at hjælpe europæiske virksomheder til at at skabe bedre og mere målbare resultater gennem innovation. Følg med i vores arbejde ved at tilmelde dig vores gratis nyhedsbrev herunder.